Přejít na obsah stránky

Společnost AQUA SERVIS a.s. provozuje kanalizaci a čistírnu odpadních vod dobrovolného svazku obcí Křivina Čistírna odpadních vod, která se nachází v Týništi nad Orlicí.
(celá zpráva)

 

Rekonstrukce ČOV Týniště nad Orlicí

Společnost AQUA SERVIS a.s. provozuje kanalizaci a čistírnu odpadních vod dobrovolného svazku obcí Křivina Čistírna odpadních vod, která se nachází v Týništi nad Orlicí. Čistírna byla původně vybudována koncem 50. let minulého století a sloužila především čištění průmyslových odpadních vod  především z průmyslových závodů na území města.

Městské splaškové vody přiváděné jednotnou kanalizací byly díky velkému podílu balastních vod vždy velmi naředěné a v podstatně vhodně nařeďovaly vysoce koncentrované vody průmyslové. Tento systém byl funkční až do počátku 90. let minulého století. Z důvodu útlumu až úplného ukončení výroby v průmyslových závodech bylo možné i přes zpřísnění legislativních požadavků na kvalitu vyčištěných vod čistírnu dále provozovat.  Stavební a technický stav čistírny se po téměř padesáti letech provozu nadále zhoršoval, až se město Týniště nad Orlicí společně se svými partnery v dobrovolném svazku obcí Křivina rozhodlo pro modernizaci a intenzifikaci čistírny odpadních vod a doplnění kanalizační sítě města a obcí svazku.

Projektová dokumentace zpracovaná v roce 2007 řešila obnovu a rozšíření jak kanalizační sítě, tak čistírny. Zvláště náklady na navrhovanou rekonstrukci čistírny vedly k tomu, že se investor akce nakonec rozhodl pro zpracování nového projektu intenzifikace ČOV.

Ve výsledku intenzivních diskuzí mezi svazkem obcí, provozovatelem AQUA SERVIS a.s. a projektantem EKO EKO s.r.o. byla zahájena práce na novém projektu rekonstrukce čistírny.

Nová čistírna byla uvedena do provozu v roce 2015. Stávající funkční objekty jsou dále využívány. Mechanický stupeň čištění byl zmodernizován. Biologický stupeň je nově koncipován na principu dvojstupňové biologické filtrace na skrápěných filtrech o průměru 12 m s voštinovou plastovou náplní. Na prvním stupni jsou primárně odstraňovány organické látky. Po odsazení kalu v první rekonstruované dosazovací nádrži je voda čerpána na druhý filtr, kde probíhá biologická nitrifikace amoniakálního dusíku. Voda za druhým filtrem je opět odsazována ve druhé dosazovací nádrži. Pro odstraňování fosforu je osazena technologie chemického srážení železitými solemi. Na odtoku za dosazovacími nádržemi je instalováno automatické mikrosíto s velikostí ok 40 μm pro separaci nerozpuštěných látek. Kalové hospodářství bylo sice zmodernizováno, jeho princip však odpovídá původnímu řešení s anaerobní stabilizací kalu v původní uskladňovací nádrži bez vyhřívání s odvodněním kalu na rekonstruovaných kalových polích.

 Projektová kapacita čistírny činí 5 400 EO a je navržena pro hydraulické zatížení v hodnotě 3 300 m3/den.

Čistírna s touto, v dnešní době, neobvyklou technologickou koncepcí čištění je zcela funkční a plní i v zimním období legislativní požadavky na kvalitu odtékající vyčištěné vody. Spotřeba elektrické energie je ve srovnání s aktivací nižší: spotřeba na 1 m3 vyčištěné vody je v Týništi 0,22 kWh/m3. Nejdůležitějším bodem celé rekonstrukce však je, že se podařilo zásadně snížit investiční náklady na intenzifikaci na 50 mil. Kč.

Celková investice včetně investice do obnovy a rozvoje kanalizační sítě činila ca. 2 mil. eur. Financování poskytlo z 50 % ministerstvo zemědělství a kraj Hradec Králové. 25 % poskytl dobrovolný svazek obcí Křivina a 25 % bylo zajištěno pomocí ENERGIE AG a AQUA SERVIS a.s.

 

Přejít na navigaci