Přejít na obsah stránky

Zaměstnanci společnosti provádí průběžně kontrolu nemovitostí a zjišťují, zda se z nich nevypouští odpadní vody do kanalizace načerno.

Pokud nebude jasné, kam se odpadní vody z objektů odvádějí a majitel nemovitosti o tom nemá informace, existuje několik možností, jak způsob odkanalizování zjistit. „Nejjednodušší a nejméně nákladnou metodou je, že se odpadní voda obarví nalitím potravinářského barviva do WC. V případě napojení objektu na stoku se obarvená voda objeví ve veřejné kanalizaci.  Další a nákladnější variantou je potom kamerová prohlídka kanalizace.“, uvádí Jiří Petřík, vedoucí provozu kanalizací a ČOV. Pokud se napojení na kanalizaci prokáže, majitel nemovitosti uzavře smlouvu na odvádění odpadních vod a začne platit stočné.

„Pokud  je podezření, že objekt je napojen na kanalizaci a majitel nespolupracuje ve věci vyloučení napojení na veřejnou kanalizaci, je dán podnět k prošetření vodoprávnímu úřadu.“, dodal Jiří Petřík.“ Ten má veškerou potřebnou pravomoc pro zjištění způsobu likvidace odpadních vod. Při odhalení napojení na veřejnou kanalizaci bez uzavřené písemné smlouvy, zákon toto klasifikuje jako neoprávněné vypouštění odpadních vod. Vodoprávní úřad potom uloží pokutu ve správním řízení a provozovatel doúčtuje stočné až 3 roky zpětně.

Přejít na navigaci