Přejít na obsah stránky

Vodu a její nezastupitelný význam pro život na Zemi si i letos připomeneme 22. března.

Tradice Světového dne vody se píše od roku 1993 s cílem upozornit na problémy týkající se znečišťování vodních zdrojů, klimatické změny a špatného přístupu k vodě v některých částech světa. K oslavám se připojila i naše společnost AQUA SERVIS, a.s. v Rychnově nad Kněžnou, která si u příležitosti dne vody připravila pro 1. stupeň základních škol v obcích, kde provozuje vodovod a kanalizaci, kreativní soutěž s názvem „ Svět pod hladinou“.

Smyslem této soutěže bylo nejen zamyslet se nad tím, jak vypadá život pod hladinou, ale hlavně jak ho ovlivňujeme i my lidé, pokrývá mořské dno opravdu jen písek nebo tam můžeme najít i věci které tam nepatří? Líbilo by se nám, kdyby do našich domovů někdo házel odpadky nebo věci, které už nepotřebuje? Jak se asi cítí vodní živočichové, jak se žije vodním rostlinám s našimi odpadky?

Zároveň si takto připomeneme téma letošního Světového dne vody k urychlení změn, které povedou k vyřešení vodní a hygienické krize na světě. Zatímco pro většinu z nás je čistá toaleta, tekoucí voda z kohoutku a pravidelná sprcha samozřejmou součástí dne, více než dvě miliardy obyvatel planety nemají přístup k bezpečnému zdroji pitné vody. Jedním z cílů udržitelného rozvoje stanovených OSN přitom je zajistit vodu a hygienu pro všechny do roku 2030.

 Šetrným nakládáním s vodou se dlouhodobě zabývá také projekt DOODPADU aneb Co do kanalizace nepatří. Tím, že něco vyhodíme nebo vylijeme do záchodu či dřezu, totiž problém nemizí, ale začíná. Více o programu najdete na www.doodpadu.cz, interaktivní hodiny si mohou školy objednat přímo na těchto stránkách.

 

Přejít na navigaci