Přejít na obsah stránky

Světový den životního prostředí, který připadá vždy na 5. června, byl poprvé ustanoven v roce 1972 Organizací spojených národu. Cílem je upozornit na vzrůstající problémy životního prostředí a upřít pozornost světové veřejnosti na zásadní ekologické výzvy současnosti, jako jsou znečišťování vod či změny klimatu.

Každý rok se vyhlašuje nové téma, které vyzývá k ochraně a obnově životního prostředí. Letošní motto zní „Společně za životní prostředí a klima – vyvarujme se plastového odpadu“. Toto téma má za úkol vnést lidem do povědomí, jak důležité je dbát na to, abychom snížili užívání plastů. Dejte si při příležitosti Světového dne životního prostředí nějaké předsevzetí. Například:

- zabalení svačiny použijte místo alobalu nebo plastové folie nádobu na uchovávání potravin na více použití;

- nikam se nevydávejte bez plátěné tašky, takže při nákupu můžete odmítnout igelitky;

- máte ve zvyku ráno si dát horký nápoj? Používání obyčejného šálku je mnohem šetrnější k životnímu prostředí než biologicky nerozložitelné polystyrénové či plastové kelímky;

- ponechte si láhev na vodu na více použití. 80% plastových lahví je recyklovatelných, ale jen 20% se ve skutečnosti recykluje.

 Snažte se všechny tyto věci začlenit do svého každodenního života, aby se staly návykem a snažte se k tomu přesvědčit i ostatní.

Přejít na navigaci